Cita-cita


Assalamualaikum.

Fuhh lega bila dah habis jawab paper last untuk ujian sumatif pertama ni. It's hard. I just realized that aku agak hebat bab hentam-menghentam, tibai-menibai dan lain-lain perkataan yang sama maksud dengannya.

Ok. Tajuk entry hari ni ialah cita-cita.

Aku nak jadi doktor. Aku nak jadi pilot. Aku nak jadi perdana menteri perempuan pertama. Aku nak jadi chef. Aku nak jadi aku nak jadi aku nak jadi aku nak jadi...............sambung sampai penat.

Kalau hangpa ada 10 cita-cita, lantak hangpa lah. It's your life. Tak salah pun nak ada seribu cita-cita. Yang salahnya, kalau kau ada 1000000 cita-cita, tapi zero usaha.


Same goes to kalau hangpa takde cita-cita, lantak hangpa lah. But this not right. At least, kau mesti kena ada target or something you wanna be, you would like to be, atau paling mudah, something yang kau rasa kau selesa dan ada keinginan untuk teruskan.

Please jangan cakap kau ada keinginan untuk stop doing everything dan jadi penganggur yang mengharapkan jasa baik orang lain. This can be, itupun kalau kau ada masalah yang tak dapat dielakkan.

To those yang takde cita-cita. Its okay. Slow-slow. Mungkin kau macam rasa "aku belum jumpa what i should and i could be".

Follow the flow. Never give up. Never lose hope. Teruskan mencari. Mana dia kelebihan kau.

At the end, kau akan jumpa jugak cita-cita kau. Mungkin lambat sikit. Siapa tahu?

Ada orang yang bila nak cari kerja (lepas tamat ijazah atau diploma dll) baru lah ada cita-cita. Sebab danhtahu mana kelebihan dia.

Ada orang yang sejak kecil nak jadi doktor tapi end up dengan jadi pilot.

Hey, come on. Cita-cita tu something really open. It doesn't matter kalau kau nak jadi angkasawan walaupun kau tak pernah lulus paper english.

Miracle do exists. It do happens. Try to be a miracle, bukan untuk orang lain, but for yourself. Aku ulang, don't  and never lose hope.


"Kau ni banyak bunyi lah, cita-cita kau nak jadi apa pulak?"

Me? Hahahahaha. Dulu masa kecik-kecik aku nak jadi doktor (paling cliche) lepas tu aku nak jadi peguam. Lepas tu aku nak jadi pramugari (this is funnnnnnnnnnnnny pe ke benda aku duk pikir masa kecik dulu oh) then, pusing balik nak jadi peguam.

But then family aku bangkang cita-cita tu sebab bidang tu banyak rasuah. Aku tukar nak jadi cikgu math. Dah besar sikit, aku tukar lagi, kasi up sikit cita-cita tu, nak jadi pensyarah.

Aku tukar lagi dan lagi, aku nak jadi cikgu sebab kakak aku cakap jadi pensyarah lambat kahwin. Apakah? Lol. Aku pegang cita-cita nak jadi cikgu ni lama jugak lah. And then, aku tukar, aku nak jadi akauntan, lepas kawan kakak aku aku berjaya jadi akauntan and after a year, dia beli kereta myvi.

Lagipun time tu aku dah didedahkan kepada akaun sebab aku student perdagangan untuk kemahiran hidup form 1-3. Form 4, aku tukar cita-cita. Aku nak jadi ahli farmasi.


Hahahahahaha. Sebab apa tukar? Sebab aku nak nampak farmasi baru buka dekat area rumah aku. A day lepas aku aku tukar cita-cita, abang aku cakap gaji ahli farmasi lagi tinggi daripada engineer.

I was like "this is great". But then again, lepas belajar biologi dengan lebih mendalam (padahal baru bab 3) aku rasa, ahli farmasi bukan bidang aku. Let's try something even better.

Aku nak jugak jadi pilot dulu tapi aku ada masalah rabun. Takpe, kita pilih yang suit me better.

And nowwwwwwwww, cita-cita aku nak jadi penyiasat. Hahahahah joke joke. Aku rasa minat aku more to graphic and account tapi entahlah. So yep, cita-cita aku buat masa sekarang is engineer. Walaupun aku tahu perempuan memang susah nak dapat kerja as engineer sebab ini bidang lelaki.

Entah-entah minggu depan cita-cita aku akan bertukar lagi. Hahahah.

Share your cita-cita dekat comment box below. Aku sedia membaca, mana tahu, boleh jadi inspirasi untuk cita-cita aku yang seterusnya? Hahahaha.

Till here, bye! Assalamualaikum.





No comments :