#SalamRamadhan


Assalamualaikum.

Finally, setelah setahun kita menunggu, akhirnya, Ramadhan tiba jua.

Bila tiba bulan Ramadhan, banyak perubahan yang akan berlaku.

Revolusi baru akan muncul. (aku akan terangkan kejap lagi pls wait ok haahha)

Ok jom mula.


First of all, Salam Ramadhan buat semua muslim di seluruh dunia. Semoga Ramadhan kali ini adalah Ramadhan yang terbaik untuk kita semua. Amin........

Aku nak cerita sikit, pasal revolusi atau bahasa mudahnya perubahan. Lol. Ayat kena pakai yang gramatis sikit hahahaha.

Bila sampai je bulan Ramadhan, manusia semua akan mula berkejar-kejar untuk memperbanyakkan lagi ibadah. This is a good thing, right? But no doubt, kalau every month macam ni, lagi great.


Ini semua sebab, bila kita buat ibadah pada bulan Ramadhan, pahala kita akan digandakan. Siapa yang tak nak dapat pahala senang-senang macam tu kan? I believe, semua orang nak.

Jadi, this kind of revolution, patut diteruskan. Tidak kira masa. Tidak kira bulan. Jom lah kita lumba-lumba buat ibadah :)

Revolusi kedua yang aku nampak, semakin ramai yang menunaikan solat Isyak di masjid. Hehehe. Aku tahu, yang korang sendiri tahu kenapa. Yup, exactly. Sebab, ramai yang akan menunaikan solat Terawih di masjid dan surau.


Tapi, sebenarnya bukan setakat solat Isyak je yang makmum nya bertambah, tapi pada waktu-waktu lain jugak. Another nice thing yang patut diteruskan.

Third revolution, gambar selfie berkurang. In fact, memang masih ada lagi especially yang suka post gambar selfie with caption "on my way to bazaar" "on my way to terawih"

But why ah kenapa gambar selfie berkurang? Ini pun dikira sebagai revolusi ke?


Yessssss. Sebab gambar makanan akan bertambah. Hahahahahaha. Semua orang sibuk berkongsi their meals untuk berbuka puasa dan juga sahur.

Time tu, semua yang duk layan facebook dengan instagram, dah meleleh air liur tahan nafsu makan bila tengok gambar-gambar makanan tu.

Aip aip. Aku rasa benda ni tak berapa proper. Aku tak cakap tak boleh. You can. Tapi jangan selalu sangat lah. Setakat dua tiga kali masih ok lagi. But please, janganlah hari-hari. Orite?


Next, status dan tweet yang sama, every single day.

Bila tiba bulan Ramadhan, everyone will goes "Laparrrrrrrr" "Penaaaaaat" "Letihnyaaaaa"

Excuse me, stop mengeluh. Kot ye pun memang gian sangat nak mengeluh, go on. Tapi tak perlu taip kot. Mengeluh pakai mulut je, jangan penatkan jari menaip. Peace (Y) In fact, it is no good mengeluh ni.

Lebih baik jika dielakkan :)


Lastly, sikap boros kembali lagi. Obviously kita akan nampak revolusi ini di bazaar ramadhan.

Bukan satu dua tiga empat plastik makanan yang dijinjing, tapi ada juga yang cecah lima enam tujuh lapan.

It is okay kalau semua makanan tu habis, but still, makan untuk hidup atau hidup untuk makan? Think again.

Sangat sangat tak ok kalau makanan tu tak habis pun. Membazir. Cannot cannot cannot hehehe.


Bila kenyang sangat pulak, mula lah wujud pulak penyakit M to the A  to the L to the A to the S. Huish, banyak side effect perangai boros ni.

Jadiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, marilah kita sama-sama elak daripada sikap boros ni. In fact, kita memang diajar untuk bersederhana. Right?

I have to stop. Sebenarnya banyak lagi. So, kalau korang nak berkongsi revolusi-revolusi lain yang korang perasan bila tiba Bulan Ramadhan, do share :D


Sekian, Assalamualaikum.

Jangan syok sangat tengok bola, nanti liat nak bangun sahur.

Selamat bersahur, Selamat berpuasa dan Salam Ramadhan!


Jepun



Assalamualaikum. 

Aku bagi satu perkataan je untuk title entry ni. So aku boleh cerita pasal Jepun tanpa had. Hehe.

To be honest, Japan is one of my fav country yeah tak dapat dinafikan Japan memang masuk dalam list negera yang aku teringin sangat nak pergi.

But why? Well aku ada banyak alasan untuk itu. First, sebab Japan maju. No doubt ok. Second, a beautiful country. Sangat best kalau dapat pergi time spring. Heaven.


Alasan lain tu aku just ringkaskan je lah ye? Sejuk. Aku suka tengok Detective Conan. Bahasa jepun sangat comel hahaha. Banyak lagi tapi main reason is kemajuan Japan tu sendiri lah. Teringin nak rasa hidup dekat negara maju. Semua pakai mesin. Train semuanya laju kemain.

Next subtopic (aku tak dapat fikir another words for subtopic keke) jangan cuba guna bahasa jepun dengan aku because I know nothing.

Well bukanlah nothing actually. Setakat arigatou konnichiwa sayonara daisuki senpai baka tu aku tahu lah. Wait. sebenarnya it's just that. Tu je pun yang aku tahu hahahaha kesian gila dekat diri sendiri.


How shame on you babe. Aku pernah juga cuba time aku obses dengan anime and Detective Conan. But yeay, takde kemajuan langsung. Lidah aku ni memang kejung habis tak boleh nak sebut. Kepala susah nak ingat.

Kalau tengok drama or anime, aku tak dapat nak tangkap apa diorang cakap because mereka cakap dengan kelajuan maksima. Haha. Tapi kalau aku tengok k-drama, lain pulak situasinya.


Terus kepada manga, anime, movie dan drama. I've watched semua yang aku senaraikan tu. Tak kisahlah online atau dekat tv. Aku tak ingat tajuk manga yang aku pernah baca.

Anime pulak banyak. Tapi yang bagi kesan dekat aku cuma Detective Conan dengan satu anime tu aku tak ingat tajuk dia. Yang penting ending dia epic gila sebab that girl bring along kepala hero yep kepala je sebab lelaki tu dah mati. Huisy serius dasyat.


Movie aku tak ingat, drama pulak aku tengok dalam 3 ke 4 je. One of em is Akai Ito. Best. Tapi aku tak habis tengok. lol.

Baju tradisional depa which is Kimono. Cantikkkkkkkkkkkkkkkk. Simple tapi elegant. Hahaha. Comel je aku tengok. Hahahahaha.

Subtopic lain.........hm ha! Lagu! Lagu jepun faveret aku, of course it is Juniel- Falling in love. Best sangat sangat. Banyak lagi tapi mostly aku tak tahu tajuk sebab semuanya ost from anime hahaha.


Thats all.

Aku rasa this entry is a little bit lame. I'm sorry for that. Hehe.

See ya, Assalamualaikum.