SPM


Assalamualaikum.

Guys, jangan terkejut aku update new entry padahal exam math is this monday. Mood study hilang ditelan bumi sejak exam sejarah.

Actually aku dah plan nak taip an entry about me & spm tapi bukan sekarang la sebab aku belum habis lagi spm. Aku akan cerita right from the start sampai habis so that budak-budak yang akan ambil spm untuk tahun tahun berikutnya akan lebih bersedia, well-prepared.

Jangan jadi macam akak, dik. Lols.

Aku just nak pesan, to those yang nak menaik ke form4 life, orang mesti duk sibuk cakap kat kau "bukan tahun honeymoon" but trust me, it is. Kalau kau study hard sangat time form4, kau akan merana time form5 sebab kau akan rasa nak enjoy je time form5. Honestly, aku rasa macam tu.

Ok kalau nak tahu lebih lagi pasal life form4-form5, kena tunggu hakak ni habis spm dulu la. Paper math agama addmath fizik kimia bio sedang sedia menunggu. Paghoh dik paghoh (parah)

Bye, and pls anticipate my new entry soon!

Assalamualaikum.

The Struggle

Assalamualaikum.

Haaaa told ya. Aku akan update jugak entry walaupun aku sendiri yang cakap aku akan cuti rehat. Told u told u. Nak salahkan siapa? Salahkan blog ni sebab indah sangat sampai buat aku rasa tak tenang setiap kali teringat kat dia. Wake up aze, you are being cheesy. And lame.

K tajuk hari ni memang berkait rapat sangat dengan life aku sekarang ni. The struggle. Wait, it should be the struggles. Don't wiggle. Oh man, it has  rhythm! Tepuk kitttt.

Just like what i've said before, aku dah nak trial ni. Wuwuwuwu, no no no aku bukan buat bunyi ni dengan nada eksaited. Aku tengah bersedih ni. Semakin trial menghampiri, semakin ramai yang menyakitkan hati hari-hari. Seeeeee, i quite good at making rhythm. Drop that, sorry for being silly.

Ok hipotesis diterima. Lately ni, kesabaran aku selalu sangat kena cuit, kena kenyit-kenyit mata. Ramai sangat yang nak tengok aku marah agaknya. Since i rarely get mad. Rolf.

Aku just nak ingatkan, this kind of thing always happen bila exam nak dekat. Sebab time tu, hidup kau stress. Kau macam tak terurus sangat. So kau tak boleh nak kawal marah kau, your sensitivity. Sometimes, orang lain just being normal which is say something you guys usually talk about.

But! Disebabkan your mood is kinda tonggang terbalik, kau akan jadi sangat sensitif. Sensitif sangat sangat sampai tahap orang sebelah bernafas pun kau naik angin. Thats normal. Kau tengah mengalami tanda-tanda "my-exam-is-coming-so-stop-bothering-me-or-just-leave-this-world-so-i-will-never-has-to-meet-you-again" hah gitewww.

A tip for you, setiap kali this thing happen, cuba istighfar. Lepas tu, bisik dekat diri sendiri, "dont get mad my dear self, exam is coming, dont hurt people's feelings, dont ruin the mood, i can do this, i can bear this shit, oh yay!" Motivate yourself.

Second situation, your parents start doing things you don't like. Ok contoh, kau berjanji dengan your mom, but then she broke em and gave excuses. You hate it when someone mungkir janji. You hate it when someone bagi beribu alasan.

Dude, kau bukan benci that things. You are just, ter-annoyed dengan mudah. Everything sounds silly bila kau tengah kena penyakit "my-exam-is-coming-so-blablablabla" (sorry im too lazy to retype, blame this small keypads"

Honestly saying, mom wont break promises without reasons. Mungkin beliau penat. Mungkin hati beliau tak sedap. Well, she's a mom indeed. Sebagai anak, just let it go. Its not like kau tak pernah sakitkan hati your mom. Instead of getting mad, just shut up.

Baik kau masuk bilik, study. Ha, nampak tak the positive thing bila this happen. Kau fed up, kau malas gaduh, kau masuk bilik, kau tak tahu nak buat apa, so kau study. See? You are finally studying! Yayyyyyy!

Situation number 3. Banyak benda laghoooo datang. Ok for me, aku memang berperang hebat dengan movies, dramas, shows, phone, tv and sleep. These stuffs selalu sangat ruin the mood. Aku selalu je plan nak study tapi these stuffs suddenly muncul dekat depan aku.

Well, aku ni hamba yang lemah. Dan malas. So aku pun macam kena rasuk, terus lupa niat nak study and end up terbaring sambil tengok tv, tangan kanan pegang phone, tangan kiri pegang remote. Lol. Im quite silly. Ok tipu, im super silly.

For this situation, apa yang boleh tolong kau ialah, cuba buat something yang boleh halang kau daripada dirasuk. Contohnya, kau cabut wayar streamyx, and suruh your mom sorokkan. No wifi, no phone, no lagho lagho.

Example number two, letak quote dekat pintu bilik. Satu dekat depan pintu, satu dekat belakang pintu. Quote macam "success needs sacrifice" ok this is too mainstream, aku tahu, korang tak akan sentap langsung dengan benda macam ni. Ok letak quote macam "Weh, tak nak ke jadi the reason why parents kau senyum? Tak nak ke bawak ibu papa pergi haji? Sampai bila nak menyusahkan orang lain?" Haaa gituww, baru lah deep sampai tembus hati kau. Nak lagi dalam nah quote ni "Beauty with brain? Nah, you hv no brain and no beauty. Stop dreaming. Gi belaja sana"

Ok actually aku edit sikit ayat tu. it should be thousand times deeper tapi aku translate ke bi supaya tak nampak kasar sangat lol. Anyway, you can create it yoirself. Make sure kau sentap dengan ayat kau sendiri. Barulah this tip berjaya hehe.

Still got many situations aku nak kisahkan. Tapi aku malas nak kisahkan satu-satu. Tangan aku dah perit taip pakai phone. Aku tak sempat nak masukkan gambar dalam entry ni sebab pakai phone. Sorry.

Semoga korang tiba-tiba sedar diri and terus gi belajar. Hm semoga orang yang menaip ni pun sedar diri. Doakan aku guys! Bye!

Assalamualaikum.


Short Notice.


Assalamualaikum.

Hi everyone. So today, aku nak post an entry yang very short, simple and "just nice" sebelum aku start dating dengan paper exam. Just to let you gais know, trial spm is around the corner. Or should I say dia dah lebih corner dah, kalau aku jalan straight, terus jumpa. Lame aze, lame.

Aku akan busy sampai habis trial. Actually aku memang ada satu entry yang aku memang nak taip tapi aku terlampau busy lately ni and it's gonna be much busier soon. Thats why aku terpaksa taip notis pemberitahuan ni.

I will not typing any entry for a month or maybe two months. Tapi tak mustahil tiba-tiba esok aku muncul lagi sebab aku ni memang jenis yang unexpected. Hehehe.

Ok since aku pun dah menaip entry yang kengkonon nak bagitahu aku akan cuti berblogging, aku nak ambil kesempatan ni nak minta maaf kalau ada tersalah kata, terlebih kata atau terkurang kata. Doakan result trial spm and spm azealiaa gempak which is 9A+. Amin..............

Aku doakan yang terbaik to 98's liners! Aku turut bersimpati to those yang raya sambil study sebab trial time raya. My trial ditunda ke tarikh lain, so aku sempat jugak lah beraya. Wait, my raya life is kinda sakan jugak lah tapi terhad sikit sebab aku malas beraya luls.

This should be short, but my fingers are dancing on my keyboard without my brain controlling it. Ok tipu, aku just- terlebih excited so aku tertaip panjang. Cut the crap, bye bye. Don't miss me when I'm not around hehehe.


Can't decide the title ~(*o*)~ Should I change the title? "Lame Notice" suits this better than "Short Notice" cus its not that short, its just lame. Honestly.

Assalamualaikum.

Can You Keep A Secret? [REVIEW]

cc: owner.

Assalamualaikum.

Hello peeps!

It's been a long time my last time writing reviews for novels/movies/dramas isn't? So today aku nak share sikit my super-excited-i-cant-hold-so-let-me-share-this-excitement feeling. 

Today review is about a novel wrote by Sophie Kinsella. Aku rasa semua english novel freak confirm kenal Sophie Kinsella sebab dia produce many bestseller novels. Kan? 

As for me, aku ni jarang baca novel. Novel melayu dedulu suka lah, tapi lepas pmr terus hilang rasa nak membaca tu sebab aku busy dengan drama etc. Novel english pulak mostly, separuh jalan je. Sebab the english is kinda complicated. Ok tu takpe lagi, aku masih boleh handle tapi paling kenod go bila the novel is tooooooo boring and toooooo fictional.I can't imagine well so elakkan bagi aku buku fiction. Kalau movie fiction, aku suka LOL.

So the best thing about this novel is; simple english. Honestly, sangat mudah untuk difahami especially for those yang tak berapa teror english, just like me HAHAHA. It's okay to read this novel. Seriously. Memang lah ada certain words yang kinda unfamiliar tapi most of it sangat familiar, simple and easy. 

Next, the dialog. Dialog pun very cozy and real. The dialog sangat normal, macam apa yang kita selalu cakap dengan kawan, family and officemate. Takde lah puitis sangat sampai benda tu jadi unreal. Mana ada orang bercakap dengan orang lain guna perkataan bombastik, kan? So this is perfect novel kalau korang suka benda yang real.

The plot is very fast and light. Takde part yang buat kau rasa nak skip, takde part yang buat kau rasa to stop reading and takde part yang buat kau rasa nak bagi kucing kau baca sebab mengarut. No and no. It's kinda typical sebab cerita dia pasal a handsome and well-known man and an ordinary girl who cares about promotion. Tapi tak typical sangat lah sebab they never mention that these two characters are perfect. They lack something and it feels real. Seriously.

Aku suka the way the writer wrote her novel. Sangat smooth. The plot pun smooth je. The way she describes each stuffs sangat detail tapi tak over. It's just nice, i love it. The last chapter is great! Sebab time tu lah diorang cuba untuk settle kan conflict and at the same time, they being together again. Told you, it's fast. Even the plot sangat laju, tapi kau tak rasa lacking somewhere. Semuanya diceritakan within the last 3 chapters. 

Those who love romantic gentre, aku sangat sarankan korang baca novel ni. Dia takde lah romantic tahap kau rasa "this man never exist like seriously", it's just- PERFECT. 


Aku rasa part paling sweet is [spoiler alert] bila that girl pissed off and taknak balik naik kereta dengan lelaki tu, and they kinda having a small fight dalam bas sebab the girl degil nak naik bas. And then lelaki tu pun macam give up and kengkonon dia tak boleh naik bas sekali sebab dia takde cash /dia ada card credit jewp/ so dia pun turun. And then............perempuan tu tiba-tiba perasan yang bas tu hantar dia sampai depan rumah which is tak pernah terjadi. Bas awam cuma hantar dekat bus stop sahaja and this bus went to her house. I mean, depan rumah. Really? Yep, and guess what? The man paid the bus driver to make sure the girl went home, safely. 

Crap! This is too much. Aku boleh kena kencing manis hang tau tak? Omg. Actually banyak lagi scene scene terlebih gula tapi korang baca lah sendiri. Hahahaha. Aku just nak cakap, this novel is great. The plot is amazing and tak typical sangat. Since this is first time aku baca novel with this kind of conflict. All I can say, worth it! Tak akan menyesal spent whole day to read this novel. I took more than a month since i'm quite busy LOL. 

Ok jemput baca novel ni, oh ya. Aku beli dekat MPH sebab Popular punya novel sangat tak best ha ha ha. 

Enjoy reading and bye! 

Assalamualaikum.

POSITIVE VIBES


Assalamualaikum. 

Hello everyone, senyum pls sebab tajuk entry hari ni positive vibes. So, he first thing yang kita kena buat untuk stay positive is smile c:

Ok, aku tahu memang ada certain people yang totally negative-minded. And if you are one of it, tak kisahlah yang memang 100% negative sentiasa ataupun kadang-kadang tu negative-minded tu datang tanpa dijemput, korang sangat dijemput dan digalakkan baca entry ni sampai habis.

But why? Sebab aku nak share some tips to stay positive and some ideas macam mana nak send this positive vibes to everyone around you so that situation tu tenang, takde yang badmood muka masam mencuka and everyone in good mood, dapat berbincang dengan baik dan tenang. Like what we want it to be.


First tip is; smile. Tak kisahlah kau bengang gila gila time tu, kau sakit hati gila gila. Don't swear, like seriously NO. Kalau kau swear dekat orang yang ruin your mood, kau tak akan ubah situasi. You are just making it worse. Kalau rasa macam "aku tak puas hati selagi tak swear and curse dekat dia" then just do it, tapi dalam hati lah. K yang ni memang so me. Hahaha.

Secondly, change from negative to positive. Ok maksud aku kat sini, lets say lah one person ni buat something yang memang tak kena dengan jiwa kau. Contoh; dia datang lambat. Kau pulak memang jenis pantang orang yang tak tepati masa. Soooooo, what you have to do is; kau cuba cipta sendiri alasan bagi pihak dia. Kira macam bersangka baik lah, kengkonon macam dia lambat sebab traffic jam ke, sebab mak dia suruh sidai baju dulu ke. Something like that.

Tak pun, kau ignore je sebab macam lah kau tak pernah lambat. Anggap je lah 1-1. Or you just biarkan and niat dalam hati "next time kita jumpa aku pulak nak datang lambat" ok yang ni agak tak baik atau nama lain, cara kejam. Kau cuma boleh buat macam ni kalau kau dah pesan kat dia 1385745873027 times tapi dia still macam tu. This kind of person need some pengajaran. Bukan semua orang boleh tunggu dia. Kan?


Thirdly, thinks differently. Aku tahu memang ramai gila perempuan kat luar sana sangat insecure with other girls. Insecure ni actually is another name of negative-minded person. What you need to do untuk buang perasaan insecure ni ialah; fikir lain daripada orang lain.

Lain mana? Lain yang sangat lain. Aku pernah baca one quote dekat twitter which is sooooo funny, agak kejam tapi sangat real. Sangat sesuai to those yang insecure without any reason. Setiap kali aku teringat quote ni mesti aku gelak gila gila sebab serius kelakar. This is it; "Pretty girls poop too" wehhhhhhhh asal selekeh sangat ni hahahahahaha. Korang boleh tukar gender kalau korang lelaki. Hahahaha.


Ok hahahahahhaha gelak tak habis lagi. Forth; confident. Kadang-kadang time exam, these negative vibes "betul ke jawapan aku" "eh kenapa macam pelik jawapan ni" "aku takut tak cukup masa" "aku takut itu aku takut ini" akan datang menyerbu diri. Kalau kau layan, memang habislah result exam kau. Be confident. Bila kau confident barulah kau dapat positive vibes macam "betul ni" "soalan ni yang salah" "aku dah baca yang ni, confirm betul" haaaaa gitew.

Even kau punya jawapan tu memang agak tak logik, just be positive as much as you can. At least, bila kau confident dengan jawapan tu, kau tak teragak-agak untuk jawab next question. Sebab apa? Sebab minda kau dah positive. So kau tenang untuk fikir and jawab soalan tu. This is all about mindset.


Lastly, just be happy with who you are. Kau kena ingat, semua orang tak perfect. Jangan paksa diri kau untuk perfect atau paksa orang sekeliling untuk perfect macam yang kau nak. You are who you are. Kalau kau rasa kau banyak kekurangan, then cari mana kelebihan kau. Live a happy life by thinking positively.

Kalau otak kau positive, positive lah yang kau dapat. Kalau otak kau negative, then kau pun dapatlah benda yang negative. But why again? Sebab apa yang kau buat, benda tu datang daripada arahan from your brain. And apa yang orang nampak is apa yang kau buat. Nampak tak nampak tak.


And bila kau dikelilingi negative vibes, orang sekeliling kau pun taknak dekat dengan kau. Sebab kau pandang semua benda, in a negative way. Like seriously, dudes have some guts.

Thats all. Aku bagi idea untuk send positive vibes lain kali je lah. Bye, semoga korang semua kekal positif in every situations. Good luck!

***I'm sending postive vibes to everyone who read this entry, have a nice day and have a good life! c: c: c:

Assalamualaikum.

Fresh.


Assalamualaikum. 

New favourite word, Fresh. But why? Cus it sounds so fresh, looks so fresh and Im feeling so fresh whenever Im using this word. Fresh.

Kisah dia macam ni, aku dapat new family member yang sangat fresh. Fresh daripada perut hehehe. She's been living in plasenta for 9 months, well actually more than 9 months sebab overdue. Mungkin dia teragak-agak untuk lihat dunia.

Aku takde gambar nak kongsi sebab aku terlampau malas nak transfer gambar masuk laptop and my sister pun tak post baby dia punya gambar dekat sosial media. So, apa hak aku kan. Hahaha.

Upss, lupa nak cakap, my sister yang kahwin hari tu 6/6/14 dah selamat deliver baby girl pada 4.37pm 5/6/15. Alhamdulillah. A day earlier than her anniversary. Baby tu kira macam hadiah anniversary lah, gitewwwww.

Semua orang macam excited gila tau, time baby keluar. Time tu aku tuisyen, pity me. Balik je tuisyen tahu tahu kakak dah selamat bersalin. She's first cicit nenek aku, first cucu parent aku, first anak buah aku and my bro, first anak for my sister and bro-in-law. She is the first one, the very first one for everyone to start fresh, with new nicknames, as for me, maksu hehehe /excited tak habis lagi/

Whatever it is, congrats to my sister and bro-in-law sebab dah dapat penyeri hidup! Hehe. Everyone be like "lelaki ni lelaki ni" tapi baby girl yang keluar. Pity her sebab time dalam perut, umi dengan abi dia duk panggil nama lelaki. Baju yang beli pun takde langsung kaler pink. Even me, pi beli baju untuk baby boy. Nasib baik sempat tukar hahaha.

Congrats jugaaaaaaaaaaaaaaak to my dear self sebab finally jadi maksu! Oh i mean akhirnya dapat anak buahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh yayyyyyyyyy!

Semoga Atiyyah Zahra binti Amirshafiq jadi anak yang solehah and be good niece. i love you c:

Assalamualaikum.

Seventeen.

Everything seems awkward. Im just awkward, thats all. 

Assalamualaikum. 

Hello everyone. Such a long time, ssup?

Guess what? Today is 21 April. 30 minutes left. Maksudnya, birthday aku pun tinggal 30 minit je. Lepas tu, aku dah tak special dah hahahahaha.

Today is a great day. Aku happy, sangat happy. But, still macam ada yang tak lengkap. Excited tak sama macam birthday sebelum ni. Aku sendiri tak tahu, padahal tahun ni lagi best kot? Entah.

Paling pelik bila aku rasa aku ni dah macam orang hati kering. Takde rasa. Kadang-kadang rasa macam bersalah jugak la, orang duk sedih sedih, aku still tenang. Bila orang duk emosi sana emosi sini, aku macam "lantakO" Bila orang tengah happy, aku happy. Tapi entah happy betul ke idok, aku tak pasti. Yang aku pasti, feeling dia tak sama.

Ok back to the topic, today is my day! Happy Birthday to my dear self, thank you for being good and nice and reliable. Ye, memang tengah puji diri sendiri ni sebab takde orang nak tolong puji. Hahahaha.

I'm honestly thankful kepada mereka mereka yang wish my birthday. Thank you sooooooo much. Thank you jugak to my favourite girls #Dqueen for the suprise birthday party! Walaupun a bit early, but still, very meriah. Meriah gila padahal kita kita je hahahaha nampak sangat kita bising. Thanks for the Friendship Board. Tak sangka korang sweet.

Thanks jugak kepada yang sanggup tunggu pukul 12 sebab nak wish birthday, terharu ToT Thanks kepada yang wish birthday aku dekat trafic light. Hahahaha. Biggest thanks to my family, sebab tak lupa my birthday, wish my birthday and belanja makan. Hehehe. Thanks tak terkira to my last wisher, Kak Eyna. Perit tau tunggu akak wish hahahah ingatkan dah lupa xxx

Oh ya, thanks to my dearly classmates sebab nyanyikan lagu Happy Birthday hehehe. Thanks jugak kepada student kelas sebelah yang wish birthday and sing along hahahah. Thanks to my babe, Ainin for the gift. Aku terharuuuuuuuuuuuu sebab aku memang nak benda tu daripada dulu ToT And I never expect anyone akan belikan sebab even me fikir 842955345774 times nak beli ke tak hahaha.

Aku mintak maaf, kalau aku ada terlepas sesiapa tapi terima kasih semua. Semua. Semoga korang panjang umur and murah rezeki. Tolong ingat birthday aku sampai bila-bila. Tolong jugak wish setiap tahun hahahahah.

Ok thats all for today, oh ya. Doakan yang terbaik untuk aku. Tahun ni aku spm. Em. Ok bye!

Assalamualaikum.

Random

This is so cute TToTT (quotes belong to the owner/photo is mine)
Assalamualaikum.

Fuh, aku menaip dalam keadaan aku yang dah tersengguk-sengguk. Ngantuk gila! Tapi, aku gagahkan jugak sebab blog ni macam dah usang sangat.

Esok ada merentas desa. So, sepatutnya aku kena tidur awal. Nak kumpul tenaga. Lol tapi disebabkan aku akan melarikan diri esok dengan buat benda lain, so aku rasa tak perlu kot tidur awal sangat. Hahaha.

Aku tak tau nak cerita pasal apa sebab aku takde cerita nak diceritakan. I have a plain boring life. Doing the same thing everyday. Simply call me typical human-being, who repeated the same thing all her life. Lol buat kali kedua.

Oh ya, aku sebenarnya tengah usha usha kedai yang buat service tshirt printing dengan harga yang berpatutan. Aku tengah plan untuk buat baju kelas. Almaklumlah, senior year.

Kalau tak buat baju, rasa macam takde kenangan. Harapkan gambar je. Hahahaha. So, kalau korang tahu mana-mana kedai yang buat service ni, please let me know. Takpun nak suggest kedai kengkawan korang, atau kedai korang sendiri ke. I don't mind. Asalkan harga affordable.

Lepas tu, aku nak tahu jugak, macam mana nak install photoshop yang paling latest. I am so noob sebab guna cs3 sahaja. CS3 sampai ketua. Padahal cs3 tak boleh buat gif picture. Tapi nak buat cemane, aku dah terbiasa dengan cs3. Some people doesn't like changes. They love to stick to the same thing. Sentimental value katanya. Gittew.

Ok. Aku rasa aku macam dah kering idea sangat dah ni, so I will stop here. Jangan lupa eh, to those yang tahu mana mana kedai yang buat tshirt printing tolong comment atau tinggalkan link dekat cbox atau personal message. Apa cara sekalipun lah. Engkorang nak comment "visit my ig" pun aku tak kisah. Punyalah desperate ni ha lol untuk kali ketiga hehehe.

Kbye, Assalamualaikum.


2015; Road to spm?


Assalamualaikum.

Welcome to 2015 (wow sangat "cepat" kau wish aze oi)

New year, new journey, new goals. First day in school is okay. First time aku bawak motor gi sekolah pagi-pagi time banyak kenderaan atas jalan. Honestly, memang menyeramkan. Hahaha.

So tahun ni spm. Hahaha goodluck to myself.

Oh ya, pagi tadi teacher aku ada cakap "you guys must be really tertekan especially when school and your parents letak harapan tinggi" so I'll be like "no teacher. Im just too tertekan dengan diri sendiri sebab terlalu malas" lol

To those yang dah berjaya dapat straight A's tu mohon lah share resepi kejayaan anda (tak sangka aku guna perkataan "resepi kejayaan" what a thing to brag hahaha) 

Tapi resepi kejayaan yang aku rasa paling berjaya dan sangat nak tahu; how you guys berlawan dengan sikap malas. Aku asyik kalah je. Sekali-sekala nak jugak menang. Hahahahha.

Till here, aku malas dah nak update entry sebab awkward gila. Masalah dunia betul kah kah kah,

Bye, Assalamualaikum.