Can You Keep A Secret? [REVIEW]

cc: owner.

Assalamualaikum.

Hello peeps!

It's been a long time my last time writing reviews for novels/movies/dramas isn't? So today aku nak share sikit my super-excited-i-cant-hold-so-let-me-share-this-excitement feeling. 

Today review is about a novel wrote by Sophie Kinsella. Aku rasa semua english novel freak confirm kenal Sophie Kinsella sebab dia produce many bestseller novels. Kan? 

As for me, aku ni jarang baca novel. Novel melayu dedulu suka lah, tapi lepas pmr terus hilang rasa nak membaca tu sebab aku busy dengan drama etc. Novel english pulak mostly, separuh jalan je. Sebab the english is kinda complicated. Ok tu takpe lagi, aku masih boleh handle tapi paling kenod go bila the novel is tooooooo boring and toooooo fictional.I can't imagine well so elakkan bagi aku buku fiction. Kalau movie fiction, aku suka LOL.

So the best thing about this novel is; simple english. Honestly, sangat mudah untuk difahami especially for those yang tak berapa teror english, just like me HAHAHA. It's okay to read this novel. Seriously. Memang lah ada certain words yang kinda unfamiliar tapi most of it sangat familiar, simple and easy. 

Next, the dialog. Dialog pun very cozy and real. The dialog sangat normal, macam apa yang kita selalu cakap dengan kawan, family and officemate. Takde lah puitis sangat sampai benda tu jadi unreal. Mana ada orang bercakap dengan orang lain guna perkataan bombastik, kan? So this is perfect novel kalau korang suka benda yang real.

The plot is very fast and light. Takde part yang buat kau rasa nak skip, takde part yang buat kau rasa to stop reading and takde part yang buat kau rasa nak bagi kucing kau baca sebab mengarut. No and no. It's kinda typical sebab cerita dia pasal a handsome and well-known man and an ordinary girl who cares about promotion. Tapi tak typical sangat lah sebab they never mention that these two characters are perfect. They lack something and it feels real. Seriously.

Aku suka the way the writer wrote her novel. Sangat smooth. The plot pun smooth je. The way she describes each stuffs sangat detail tapi tak over. It's just nice, i love it. The last chapter is great! Sebab time tu lah diorang cuba untuk settle kan conflict and at the same time, they being together again. Told you, it's fast. Even the plot sangat laju, tapi kau tak rasa lacking somewhere. Semuanya diceritakan within the last 3 chapters. 

Those who love romantic gentre, aku sangat sarankan korang baca novel ni. Dia takde lah romantic tahap kau rasa "this man never exist like seriously", it's just- PERFECT. 


Aku rasa part paling sweet is [spoiler alert] bila that girl pissed off and taknak balik naik kereta dengan lelaki tu, and they kinda having a small fight dalam bas sebab the girl degil nak naik bas. And then lelaki tu pun macam give up and kengkonon dia tak boleh naik bas sekali sebab dia takde cash /dia ada card credit jewp/ so dia pun turun. And then............perempuan tu tiba-tiba perasan yang bas tu hantar dia sampai depan rumah which is tak pernah terjadi. Bas awam cuma hantar dekat bus stop sahaja and this bus went to her house. I mean, depan rumah. Really? Yep, and guess what? The man paid the bus driver to make sure the girl went home, safely. 

Crap! This is too much. Aku boleh kena kencing manis hang tau tak? Omg. Actually banyak lagi scene scene terlebih gula tapi korang baca lah sendiri. Hahahaha. Aku just nak cakap, this novel is great. The plot is amazing and tak typical sangat. Since this is first time aku baca novel with this kind of conflict. All I can say, worth it! Tak akan menyesal spent whole day to read this novel. I took more than a month since i'm quite busy LOL. 

Ok jemput baca novel ni, oh ya. Aku beli dekat MPH sebab Popular punya novel sangat tak best ha ha ha. 

Enjoy reading and bye! 

Assalamualaikum.

POSITIVE VIBES


Assalamualaikum. 

Hello everyone, senyum pls sebab tajuk entry hari ni positive vibes. So, he first thing yang kita kena buat untuk stay positive is smile c:

Ok, aku tahu memang ada certain people yang totally negative-minded. And if you are one of it, tak kisahlah yang memang 100% negative sentiasa ataupun kadang-kadang tu negative-minded tu datang tanpa dijemput, korang sangat dijemput dan digalakkan baca entry ni sampai habis.

But why? Sebab aku nak share some tips to stay positive and some ideas macam mana nak send this positive vibes to everyone around you so that situation tu tenang, takde yang badmood muka masam mencuka and everyone in good mood, dapat berbincang dengan baik dan tenang. Like what we want it to be.


First tip is; smile. Tak kisahlah kau bengang gila gila time tu, kau sakit hati gila gila. Don't swear, like seriously NO. Kalau kau swear dekat orang yang ruin your mood, kau tak akan ubah situasi. You are just making it worse. Kalau rasa macam "aku tak puas hati selagi tak swear and curse dekat dia" then just do it, tapi dalam hati lah. K yang ni memang so me. Hahaha.

Secondly, change from negative to positive. Ok maksud aku kat sini, lets say lah one person ni buat something yang memang tak kena dengan jiwa kau. Contoh; dia datang lambat. Kau pulak memang jenis pantang orang yang tak tepati masa. Soooooo, what you have to do is; kau cuba cipta sendiri alasan bagi pihak dia. Kira macam bersangka baik lah, kengkonon macam dia lambat sebab traffic jam ke, sebab mak dia suruh sidai baju dulu ke. Something like that.

Tak pun, kau ignore je sebab macam lah kau tak pernah lambat. Anggap je lah 1-1. Or you just biarkan and niat dalam hati "next time kita jumpa aku pulak nak datang lambat" ok yang ni agak tak baik atau nama lain, cara kejam. Kau cuma boleh buat macam ni kalau kau dah pesan kat dia 1385745873027 times tapi dia still macam tu. This kind of person need some pengajaran. Bukan semua orang boleh tunggu dia. Kan?


Thirdly, thinks differently. Aku tahu memang ramai gila perempuan kat luar sana sangat insecure with other girls. Insecure ni actually is another name of negative-minded person. What you need to do untuk buang perasaan insecure ni ialah; fikir lain daripada orang lain.

Lain mana? Lain yang sangat lain. Aku pernah baca one quote dekat twitter which is sooooo funny, agak kejam tapi sangat real. Sangat sesuai to those yang insecure without any reason. Setiap kali aku teringat quote ni mesti aku gelak gila gila sebab serius kelakar. This is it; "Pretty girls poop too" wehhhhhhhh asal selekeh sangat ni hahahahahaha. Korang boleh tukar gender kalau korang lelaki. Hahahaha.


Ok hahahahahhaha gelak tak habis lagi. Forth; confident. Kadang-kadang time exam, these negative vibes "betul ke jawapan aku" "eh kenapa macam pelik jawapan ni" "aku takut tak cukup masa" "aku takut itu aku takut ini" akan datang menyerbu diri. Kalau kau layan, memang habislah result exam kau. Be confident. Bila kau confident barulah kau dapat positive vibes macam "betul ni" "soalan ni yang salah" "aku dah baca yang ni, confirm betul" haaaaa gitew.

Even kau punya jawapan tu memang agak tak logik, just be positive as much as you can. At least, bila kau confident dengan jawapan tu, kau tak teragak-agak untuk jawab next question. Sebab apa? Sebab minda kau dah positive. So kau tenang untuk fikir and jawab soalan tu. This is all about mindset.


Lastly, just be happy with who you are. Kau kena ingat, semua orang tak perfect. Jangan paksa diri kau untuk perfect atau paksa orang sekeliling untuk perfect macam yang kau nak. You are who you are. Kalau kau rasa kau banyak kekurangan, then cari mana kelebihan kau. Live a happy life by thinking positively.

Kalau otak kau positive, positive lah yang kau dapat. Kalau otak kau negative, then kau pun dapatlah benda yang negative. But why again? Sebab apa yang kau buat, benda tu datang daripada arahan from your brain. And apa yang orang nampak is apa yang kau buat. Nampak tak nampak tak.


And bila kau dikelilingi negative vibes, orang sekeliling kau pun taknak dekat dengan kau. Sebab kau pandang semua benda, in a negative way. Like seriously, dudes have some guts.

Thats all. Aku bagi idea untuk send positive vibes lain kali je lah. Bye, semoga korang semua kekal positif in every situations. Good luck!

***I'm sending postive vibes to everyone who read this entry, have a nice day and have a good life! c: c: c:

Assalamualaikum.

Fresh.


Assalamualaikum. 

New favourite word, Fresh. But why? Cus it sounds so fresh, looks so fresh and Im feeling so fresh whenever Im using this word. Fresh.

Kisah dia macam ni, aku dapat new family member yang sangat fresh. Fresh daripada perut hehehe. She's been living in plasenta for 9 months, well actually more than 9 months sebab overdue. Mungkin dia teragak-agak untuk lihat dunia.

Aku takde gambar nak kongsi sebab aku terlampau malas nak transfer gambar masuk laptop and my sister pun tak post baby dia punya gambar dekat sosial media. So, apa hak aku kan. Hahaha.

Upss, lupa nak cakap, my sister yang kahwin hari tu 6/6/14 dah selamat deliver baby girl pada 4.37pm 5/6/15. Alhamdulillah. A day earlier than her anniversary. Baby tu kira macam hadiah anniversary lah, gitewwwww.

Semua orang macam excited gila tau, time baby keluar. Time tu aku tuisyen, pity me. Balik je tuisyen tahu tahu kakak dah selamat bersalin. She's first cicit nenek aku, first cucu parent aku, first anak buah aku and my bro, first anak for my sister and bro-in-law. She is the first one, the very first one for everyone to start fresh, with new nicknames, as for me, maksu hehehe /excited tak habis lagi/

Whatever it is, congrats to my sister and bro-in-law sebab dah dapat penyeri hidup! Hehe. Everyone be like "lelaki ni lelaki ni" tapi baby girl yang keluar. Pity her sebab time dalam perut, umi dengan abi dia duk panggil nama lelaki. Baju yang beli pun takde langsung kaler pink. Even me, pi beli baju untuk baby boy. Nasib baik sempat tukar hahaha.

Congrats jugaaaaaaaaaaaaaaak to my dear self sebab finally jadi maksu! Oh i mean akhirnya dapat anak buahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh yayyyyyyyyy!

Semoga Atiyyah Zahra binti Amirshafiq jadi anak yang solehah and be good niece. i love you c:

Assalamualaikum.