[Tutorial] Log in VLE FROG

Assalamualaikum.

Hai hello everybody! So today, aku nak buat tutorial (it's been a long time since my last tutorial) pasal How to log in VLE Frog atau macam mana nak daftar masuk VLE Frog. Hehe.

Aku tahu, memang ramai yang menghadapi masalah masa nak log in this thing, sebab aku pun menghadapi masalah yang sama. Tapi bukan semua dapat atasi masalah ni.

Some people akan berjaya lepas tekan sana tekan sini. But some people masih tak berjaya walaupun dah cuba sedaya upaya. So untuk selesaikan masalah, jom tengok video dekat bawah ni.

video
Walaupun dalam English, don't worry, sebab malay subtitle juga disediakan! :)
Selepas tengok video tu, aku harap semua yang cuba the tutorial akan berjaya. Wish you luck! Selamat ber-VLE Frog :)

Bye and Happy VLE Frog (please read it just like how the lady with weird make up from Hunger Games said Happy Hunger Games) hahaha.

Assalamualaikum.

Childish Me


Assalamualaikum.

Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha.


"Kau dah kenapa bergelak sakan? Menang nombor ke pe?"

Baik sikit ah. Aku ni manusia bertamadun, apa barang main nombor. Kita main tali skipping je tau lol.

Cerita dia macam ni. The main reason why I laugh so hard is;

Tadi aku baca balik entry-entry lama. Lol serius I was so funny back then atau dalam erti kata lain, sangat sangatlah kebudak-budakan.

Aku baca entry zaman aku form 2 tak silap aku. My bahasa memang budak-budak lah tapi takde lah budak-budak sampai tak reti mengeja langsung kahkahkah.

It's just, "dorunk" instead of diorang. Hahahah.

My past entries, memang penuh dengan kpop. Lewls. Sekarang ni aku dah kurang sikit, tapi keobsesan terhadap kdrama masih sama.

Kelakar kot bila aku baca balik, aku tahu bila mv akan keluar. Bila live performance diorang. Aku bagitahu satu dunia aku download lagu diorang.

Hahahahaha. Lagi lawak bila aku list-kan semua bias bias aku. Fangirl sejati betul aku dulu. Hahahaha.

I'm still into kpop. Contohnya, aku masih lagi layan B.A.P. Aku masih tengok mubank, inkigayo.

Music diorang sangat catchy tau. Addictive. Best. Jujurlah, memang best dan sangat likeable.

So, sekarang aku lebih kepada music, bukan setakat minat group tu. Asal lagu diorang best, aku akan suka lagu tu. Bukan suka diorang k. Tolong bezakan lewls.

Sambung cerita tadi; hahahahahha.


Entry entry tu memang nampak agak memalukan hahahah since I was a kid masa tu, tapi sayang nak delete.

Banyak jugak lah entry. Daripada darjah 6 tak silap aku, aku start blogging. Entahlah. Guwa lupa.

So, memang banyak lah entry akan en. Aku tak moh delete sebab semua tu kenangan. Bila aku dah besar nanti, aku akan baca balik entry-entry tu sume.

Mesti aku akan gelak lagi besar lagi sakan daripada sekarang. Hahahahahahah.

That's all for today.

Bye, Assalamualaikum.


Cita-cita


Assalamualaikum.

Fuhh lega bila dah habis jawab paper last untuk ujian sumatif pertama ni. It's hard. I just realized that aku agak hebat bab hentam-menghentam, tibai-menibai dan lain-lain perkataan yang sama maksud dengannya.

Ok. Tajuk entry hari ni ialah cita-cita.

Aku nak jadi doktor. Aku nak jadi pilot. Aku nak jadi perdana menteri perempuan pertama. Aku nak jadi chef. Aku nak jadi aku nak jadi aku nak jadi aku nak jadi...............sambung sampai penat.

Kalau hangpa ada 10 cita-cita, lantak hangpa lah. It's your life. Tak salah pun nak ada seribu cita-cita. Yang salahnya, kalau kau ada 1000000 cita-cita, tapi zero usaha.


Same goes to kalau hangpa takde cita-cita, lantak hangpa lah. But this not right. At least, kau mesti kena ada target or something you wanna be, you would like to be, atau paling mudah, something yang kau rasa kau selesa dan ada keinginan untuk teruskan.

Please jangan cakap kau ada keinginan untuk stop doing everything dan jadi penganggur yang mengharapkan jasa baik orang lain. This can be, itupun kalau kau ada masalah yang tak dapat dielakkan.

To those yang takde cita-cita. Its okay. Slow-slow. Mungkin kau macam rasa "aku belum jumpa what i should and i could be".

Follow the flow. Never give up. Never lose hope. Teruskan mencari. Mana dia kelebihan kau.

At the end, kau akan jumpa jugak cita-cita kau. Mungkin lambat sikit. Siapa tahu?

Ada orang yang bila nak cari kerja (lepas tamat ijazah atau diploma dll) baru lah ada cita-cita. Sebab danhtahu mana kelebihan dia.

Ada orang yang sejak kecil nak jadi doktor tapi end up dengan jadi pilot.

Hey, come on. Cita-cita tu something really open. It doesn't matter kalau kau nak jadi angkasawan walaupun kau tak pernah lulus paper english.

Miracle do exists. It do happens. Try to be a miracle, bukan untuk orang lain, but for yourself. Aku ulang, don't  and never lose hope.


"Kau ni banyak bunyi lah, cita-cita kau nak jadi apa pulak?"

Me? Hahahahaha. Dulu masa kecik-kecik aku nak jadi doktor (paling cliche) lepas tu aku nak jadi peguam. Lepas tu aku nak jadi pramugari (this is funnnnnnnnnnnnny pe ke benda aku duk pikir masa kecik dulu oh) then, pusing balik nak jadi peguam.

But then family aku bangkang cita-cita tu sebab bidang tu banyak rasuah. Aku tukar nak jadi cikgu math. Dah besar sikit, aku tukar lagi, kasi up sikit cita-cita tu, nak jadi pensyarah.

Aku tukar lagi dan lagi, aku nak jadi cikgu sebab kakak aku cakap jadi pensyarah lambat kahwin. Apakah? Lol. Aku pegang cita-cita nak jadi cikgu ni lama jugak lah. And then, aku tukar, aku nak jadi akauntan, lepas kawan kakak aku aku berjaya jadi akauntan and after a year, dia beli kereta myvi.

Lagipun time tu aku dah didedahkan kepada akaun sebab aku student perdagangan untuk kemahiran hidup form 1-3. Form 4, aku tukar cita-cita. Aku nak jadi ahli farmasi.


Hahahahahaha. Sebab apa tukar? Sebab aku nak nampak farmasi baru buka dekat area rumah aku. A day lepas aku aku tukar cita-cita, abang aku cakap gaji ahli farmasi lagi tinggi daripada engineer.

I was like "this is great". But then again, lepas belajar biologi dengan lebih mendalam (padahal baru bab 3) aku rasa, ahli farmasi bukan bidang aku. Let's try something even better.

Aku nak jugak jadi pilot dulu tapi aku ada masalah rabun. Takpe, kita pilih yang suit me better.

And nowwwwwwwww, cita-cita aku nak jadi penyiasat. Hahahahah joke joke. Aku rasa minat aku more to graphic and account tapi entahlah. So yep, cita-cita aku buat masa sekarang is engineer. Walaupun aku tahu perempuan memang susah nak dapat kerja as engineer sebab ini bidang lelaki.

Entah-entah minggu depan cita-cita aku akan bertukar lagi. Hahahah.

Share your cita-cita dekat comment box below. Aku sedia membaca, mana tahu, boleh jadi inspirasi untuk cita-cita aku yang seterusnya? Hahahaha.

Till here, bye! Assalamualaikum.





Kpolaroids Giveaway!!


Assalamualaikum.

Aku sedang menaip dengan sangat laju sebab aku lapar lol. Hahaha mohon gelak terguling-guling walaupun hambar.

Actually aku dah lama bookmark link giveaway ni. Cuma tak sempat nak menaip je.

So now, aku nak promote giveaway ni dekat semua orang. Moh ler join ramai-ramai.

Syarat memang super duper simple and thats the main reason why im typing this rn. Hah! Tak memasal keluar bahasa fangirl dekat sini. Hambar lagi.

Sekian, Assalamualaikum.

Loyalers

Gambar ni sepatutnya high quality tapi wechat jatuhkan quality, tu yang noise je lebih. Heh.
Assalamualaikum.

Ini short update je sebab aku tak tahu nak cerita apa tapi gatal nak update jugak.

Gambar atas tu diambil pada 3 Mac 2014. Time ni kitorang celebrate birthday untuk mereka mereka yang lahir bulan Januari dan Februari.

Tapi ada lah dua ketul budak yang lahir bulan Mac, sibuk jugak suruh celebrate birthday depa sekali. Hahahahahahaha.

Thats all for today. Doakan kami satu kelas boleh akrab like a real happy family! :)

Sekian, Assalamualaikum.

Air mesin!



Assalamualaikum.

Hari ni aku nak cerita pasal something yang berlaku dekat sekolah.

Something that made me laugh so hard sepanjang hari. Hahahahaha.

*** 

Alkisahnya macam ni;

Dekat sekolah aku, memang ada satu mesin peruncitan automatik yang jual variety of beverages lah kan.

Complete dengan cold and hot water. Yang sejuk tu memang siap dengan ais hohoho.

One day tu, kitorang baru je lepas bertugas dekat koperasi. Time on the way, aku dengan dua orang lagi besties aku kempunan nak minum air mesin (memang lawak tapi kenyataannya kitorang memang panggil air tu air mesin lol)


Lebih kurang macam ni lah rupanya. Ni je aku jumpa dekat google. Saja bagi gambar kecik, nak uji kesabaran hangpa semua. Kekekekeke.

So, kitorang pun pergilah menuju dekat air mesin tu dengan gembiranya. One of my friend, aku gelarkan dia Q ok.

Q pun masukkan lah duit dalam mesin tu. Lepas tu sorang lagi member lelaki aku datang. Datang saja nak menyibukkan diri sebab dia memang kepochi kahkahkah.

Si Q ni memang happy gila sebab berjaya masukkan duit sebab hari sebelumnya, mesin tu buat hal.

Q ni pun peluklah mesin tu. Fefeling cerita hindustan pulak dia. Hahahahaha. Budak lelaki tu pulak saja nak mengenakan Q ni, dia pun acah-acah nak tekan button air kopi yang memang tak sedap langsung. Tawar dan pahit.

Q tu perempuan. Ni gambar contoh sebab macam ni lah dia peluk mesin tu.
Tiba-tiba, ada cawan warna oren yang melambangkan air panas turun. Lepas tu keluarlah air panas, gula dan minuman warna coklat.

Persoalannya, siapa yang tekan? Yang keluar tu air apa? Hahahahahah. Ce teka ce teka.

Actually, yang keluar tu air milo panas. Si Q ni pun frust menonggeng sebab dia nak beli milo sejuk. Dia pun menyalahkan budak lelaki ni. Sebab dia ingat budak lelaki ni yang tekan.

Q ni kalau dah frust memang teruk gila. Sipi sipi je Q ni nak nangis kahkahkah sebab tak dapat minum milo sejuk punya pasal.

Aku pun suruh lah Q ni ambil air tu cepat sebab aku nak beli air pulak.

Disebabkan aku memang haus, aku pun masukkanlah duit singgit tanpa berfikir panjang, aku tekan air blackcurrant sejuk punya! Wuuuu~

Tap!

Cawan kaler biru yang melambangkan air sejuk pun turun. Yang sadisnya, cawan tu turun atas cawan milo panas si Q tadi.

Habis berdouble weh cawan dekat situ. Ais dengan air melimpah melimpah. Epic gila!!!!

Kitorang semua pandang sesama sendiri. Aku terus jerit nama si Q ni sebab bengang punya pasal. Rugi 60 sen aku. Cis keju betul.

Aku ingat dia dah ambil air milo panas dia tu, rupanya dia bukak je tempat untuk ambil air tu. Alasan dia; panas.

Aku lagi panas hati sebab tengok air blackcurrant aku melimpah-melimpah dekat situ. Huwaaarggh!

Lepas tu, kitorang semua gelak habis-habisan punya.

Aku pun dengan perasaan bercampur-baur tak tau nak sedih nak gelak nak marah pe sume, aku ambil lah duit balance.

Then, kitorang bersihkah tempat ambil air tu, dan beli lagi sekali. Aku berhabis RM1.20 kot untuk beli secawan air blackcurrant. Huhuhu. Tapi Q habis RM1.90 hahahahahah.

Dalam perjalanan balik ke kelas, kitorang memang bantai gelak habis-habisan punya. Lawak gila kot.

Tapi kalau engkorang rasa tak lawak, itu salah aku lah sebab aku memang fail bab cerita balik ni. Benda lawak terus jadi hambar.

Ada satu lagi persoalan yang belum terjawab. Siapa yang tekan air milo panas tu? Kahkahkah.

Manusia yang tekan air milo panas tu sebenarnya ialah............. Q!

Dia tak tekan guna tangan bukan juga guna kaki. Tapi guna kepala sebab time tu dia kan peluk mesin tu.

Inilah padahnya. Kegembiraan yang membawa kepada kesedihan sebab rugi manyak woo.

Tamat.

***

Walaupun teknik penceritaan aku membuatkan cerita lawak ni hambar, still, tolonglah gelak. Kahkahkah.

Bye, Assalamualaikum.

Jangan lupa senyum! :)