Desperately looking for a hobby


Assalamualaikum.

Alhamdulillah, finally im writting again. Aku dah banyak kali cuba taip an entry, but failed epicly; selalu stuck dekat title & intro; so i ended up, tekan backspace dengan kelajuan maksima. Faster than any human can imagine /angkat kening/

Let's get back to topic! Aku rasa macam keluar topic ni dah jadi macam habit pulak hahahaha. Ok drop that. So; HOBBY.

Basically, people usually get confused between "things you love to do" and "things you always do" Ok honestly aku tak tahu kalau korang pun confuse benda yang sama cus i did. So here is the real definition of hobby;
an activity done regularly in one's leisure time for pleasure.
So its a combination of thing you love & always do. Ada ke orang yang tak gembira bila buat benda yang dia suka? Haaaaaaaaaaa thats why you need hobby to be happy & maybe happier than now?

Orite, let's create a situation untuk tunjuk betapa pentingnya hobby.


Selalunya, some borang akan ada satu column "hobby" & untuk orang-orang yang macam kita or should i say, orang-orang yang takde hobi & tak tahu pun hobi tu apa, this column jadi sangat disturbing and annoying. 

Gosh!

So korang be like "I don't even know apa maksud sebenar hobi ni and you guys expect me to fill in that column? Im so done!" and akhirnya korang tinggalkan je column tu kosong tak berpenghuni.

Normally, korang akan terfikir something like "tengok tv" and "surf internet" tapi korang rasa macam hobby tu kurang produktif untuk ditulis dekat column tu so korang cuba untuk fikir benda lain. But, thats it. Dekat situ, barulah korang sedar yang actually korang ni memang tak buat aktiviti yang produktif during your leasure time. No doubt man no doubt. 

So, after few times mengalami benda yang sama, korang pun macam malu and frust dengan diri sendiri so korang rasa macam korang perlukan satu hobi. 

And because of that! Korang sekarang ni desperately looking for a hobby so that masa lapang korang lebih produktif & korang tak perlu pening pening pusing pusing sampai tahap menginsafi diri sendiri sebab selalu buat benda tak produktif time nak isi dekat borang lepas ni.

So........................ that's why i created this entry. Dengan niat yang tulus suci, aku cuba nak tolong orang-orang yang takde hobi untuk ada satu hobi. At least! 

Here it is, what if korang list kan semua benda yang korang suka buat & selalu buat. From that, at least korang boleh jumpa a hobby yang betul betul macam hobi & jadikan hobi tu hobi korang yang sebenar & hobi yang tak jadi masalah kalau tulis dalam borang. Omg, patutlah result bm aku mengecewakan, ayat serupa alien. Hahahahhaha.

This is mine, try to write down yours.

Things i love to do;
Watching TV
Doing DIY stuffs
Eating (snacks yang ada kat rumah never last more than 2 days)
Listening to music 
Bowling
Watching movies at cinema

Things i always do;
Reading stuffs on the internet (not i-love-book kind of person)
Surfing internet (watch videos, scrolling my twitter & instagram)
Watching tv (almost all the time)
Eating (again)


Thats it. Baru harini aku perasan benda yang aku suka and selalu buat semua membosankan hahahahhahahaha takde langsung yang adventure lololololol. No wonder life aku lame je kahkahkah. Sadisnya hidup gini, dah la ayat serupa alien, lame pulak tu ahhahahaha.  

So, based on that list, i try to pick one activity untuk jadi hobi aku & aku rasa cuma ada satu benda je yang produktif kat situ which is; doing diy stuffs. Kan?

As soon as korang dah pilih aktiviti yang paling meyakinkan & produktif (sorry gais aku dah addicted dengan perkataan produktif), korang try untuk yakinkan diri  untuk keep on trying to make it a hobby.

Keep on doing that activity again and again. I did it, and I find it quite interesting. So lepas ni takde masalah lah aku nak isi borang ahahhahahahahhahaha. I have my own way untuk make it interesting & easy.

Sebab aku memang kurang kreatif and inovatif, aku terpaksa guna bantuan luar which is youtube. Aku tengok video tutorial diy stuffs and try untuk follow. Some works but some don't. Well, told u, aku kurang kreatif so bila buruk sikit je, aku anggap benda tu tak jadi hahahaha.

So gais! Try to follow my tips, insya Allah, korang akan jumpa hobi korang sendiri. Aku harap lepas ni, life korang tak wasted macam tu je. Stop doing useless thing & banyakkan lagi buat benda yang produktif. When you find a good hobby, your life will be happier. Trust me.

Nah kata-kata semangat daripada aku;

this is you without hobby

and this is you with a hobby

See the difference? Last but not least, goodluck on finding your hobby!