POSITIVE VIBES


Assalamualaikum. 

Hello everyone, senyum pls sebab tajuk entry hari ni positive vibes. So, he first thing yang kita kena buat untuk stay positive is smile c:

Ok, aku tahu memang ada certain people yang totally negative-minded. And if you are one of it, tak kisahlah yang memang 100% negative sentiasa ataupun kadang-kadang tu negative-minded tu datang tanpa dijemput, korang sangat dijemput dan digalakkan baca entry ni sampai habis.

But why? Sebab aku nak share some tips to stay positive and some ideas macam mana nak send this positive vibes to everyone around you so that situation tu tenang, takde yang badmood muka masam mencuka and everyone in good mood, dapat berbincang dengan baik dan tenang. Like what we want it to be.


First tip is; smile. Tak kisahlah kau bengang gila gila time tu, kau sakit hati gila gila. Don't swear, like seriously NO. Kalau kau swear dekat orang yang ruin your mood, kau tak akan ubah situasi. You are just making it worse. Kalau rasa macam "aku tak puas hati selagi tak swear and curse dekat dia" then just do it, tapi dalam hati lah. K yang ni memang so me. Hahaha.

Secondly, change from negative to positive. Ok maksud aku kat sini, lets say lah one person ni buat something yang memang tak kena dengan jiwa kau. Contoh; dia datang lambat. Kau pulak memang jenis pantang orang yang tak tepati masa. Soooooo, what you have to do is; kau cuba cipta sendiri alasan bagi pihak dia. Kira macam bersangka baik lah, kengkonon macam dia lambat sebab traffic jam ke, sebab mak dia suruh sidai baju dulu ke. Something like that.

Tak pun, kau ignore je sebab macam lah kau tak pernah lambat. Anggap je lah 1-1. Or you just biarkan and niat dalam hati "next time kita jumpa aku pulak nak datang lambat" ok yang ni agak tak baik atau nama lain, cara kejam. Kau cuma boleh buat macam ni kalau kau dah pesan kat dia 1385745873027 times tapi dia still macam tu. This kind of person need some pengajaran. Bukan semua orang boleh tunggu dia. Kan?


Thirdly, thinks differently. Aku tahu memang ramai gila perempuan kat luar sana sangat insecure with other girls. Insecure ni actually is another name of negative-minded person. What you need to do untuk buang perasaan insecure ni ialah; fikir lain daripada orang lain.

Lain mana? Lain yang sangat lain. Aku pernah baca one quote dekat twitter which is sooooo funny, agak kejam tapi sangat real. Sangat sesuai to those yang insecure without any reason. Setiap kali aku teringat quote ni mesti aku gelak gila gila sebab serius kelakar. This is it; "Pretty girls poop too" wehhhhhhhh asal selekeh sangat ni hahahahahaha. Korang boleh tukar gender kalau korang lelaki. Hahahaha.


Ok hahahahahhaha gelak tak habis lagi. Forth; confident. Kadang-kadang time exam, these negative vibes "betul ke jawapan aku" "eh kenapa macam pelik jawapan ni" "aku takut tak cukup masa" "aku takut itu aku takut ini" akan datang menyerbu diri. Kalau kau layan, memang habislah result exam kau. Be confident. Bila kau confident barulah kau dapat positive vibes macam "betul ni" "soalan ni yang salah" "aku dah baca yang ni, confirm betul" haaaaa gitew.

Even kau punya jawapan tu memang agak tak logik, just be positive as much as you can. At least, bila kau confident dengan jawapan tu, kau tak teragak-agak untuk jawab next question. Sebab apa? Sebab minda kau dah positive. So kau tenang untuk fikir and jawab soalan tu. This is all about mindset.


Lastly, just be happy with who you are. Kau kena ingat, semua orang tak perfect. Jangan paksa diri kau untuk perfect atau paksa orang sekeliling untuk perfect macam yang kau nak. You are who you are. Kalau kau rasa kau banyak kekurangan, then cari mana kelebihan kau. Live a happy life by thinking positively.

Kalau otak kau positive, positive lah yang kau dapat. Kalau otak kau negative, then kau pun dapatlah benda yang negative. But why again? Sebab apa yang kau buat, benda tu datang daripada arahan from your brain. And apa yang orang nampak is apa yang kau buat. Nampak tak nampak tak.


And bila kau dikelilingi negative vibes, orang sekeliling kau pun taknak dekat dengan kau. Sebab kau pandang semua benda, in a negative way. Like seriously, dudes have some guts.

Thats all. Aku bagi idea untuk send positive vibes lain kali je lah. Bye, semoga korang semua kekal positif in every situations. Good luck!

***I'm sending postive vibes to everyone who read this entry, have a nice day and have a good life! c: c: c:

Assalamualaikum.

No comments :