Can You Keep A Secret? [REVIEW]

cc: owner.

Assalamualaikum.

Hello peeps!

It's been a long time my last time writing reviews for novels/movies/dramas isn't? So today aku nak share sikit my super-excited-i-cant-hold-so-let-me-share-this-excitement feeling. 

Today review is about a novel wrote by Sophie Kinsella. Aku rasa semua english novel freak confirm kenal Sophie Kinsella sebab dia produce many bestseller novels. Kan? 

As for me, aku ni jarang baca novel. Novel melayu dedulu suka lah, tapi lepas pmr terus hilang rasa nak membaca tu sebab aku busy dengan drama etc. Novel english pulak mostly, separuh jalan je. Sebab the english is kinda complicated. Ok tu takpe lagi, aku masih boleh handle tapi paling kenod go bila the novel is tooooooo boring and toooooo fictional.I can't imagine well so elakkan bagi aku buku fiction. Kalau movie fiction, aku suka LOL.

So the best thing about this novel is; simple english. Honestly, sangat mudah untuk difahami especially for those yang tak berapa teror english, just like me HAHAHA. It's okay to read this novel. Seriously. Memang lah ada certain words yang kinda unfamiliar tapi most of it sangat familiar, simple and easy. 

Next, the dialog. Dialog pun very cozy and real. The dialog sangat normal, macam apa yang kita selalu cakap dengan kawan, family and officemate. Takde lah puitis sangat sampai benda tu jadi unreal. Mana ada orang bercakap dengan orang lain guna perkataan bombastik, kan? So this is perfect novel kalau korang suka benda yang real.

The plot is very fast and light. Takde part yang buat kau rasa nak skip, takde part yang buat kau rasa to stop reading and takde part yang buat kau rasa nak bagi kucing kau baca sebab mengarut. No and no. It's kinda typical sebab cerita dia pasal a handsome and well-known man and an ordinary girl who cares about promotion. Tapi tak typical sangat lah sebab they never mention that these two characters are perfect. They lack something and it feels real. Seriously.

Aku suka the way the writer wrote her novel. Sangat smooth. The plot pun smooth je. The way she describes each stuffs sangat detail tapi tak over. It's just nice, i love it. The last chapter is great! Sebab time tu lah diorang cuba untuk settle kan conflict and at the same time, they being together again. Told you, it's fast. Even the plot sangat laju, tapi kau tak rasa lacking somewhere. Semuanya diceritakan within the last 3 chapters. 

Those who love romantic gentre, aku sangat sarankan korang baca novel ni. Dia takde lah romantic tahap kau rasa "this man never exist like seriously", it's just- PERFECT. 


Aku rasa part paling sweet is [spoiler alert] bila that girl pissed off and taknak balik naik kereta dengan lelaki tu, and they kinda having a small fight dalam bas sebab the girl degil nak naik bas. And then lelaki tu pun macam give up and kengkonon dia tak boleh naik bas sekali sebab dia takde cash /dia ada card credit jewp/ so dia pun turun. And then............perempuan tu tiba-tiba perasan yang bas tu hantar dia sampai depan rumah which is tak pernah terjadi. Bas awam cuma hantar dekat bus stop sahaja and this bus went to her house. I mean, depan rumah. Really? Yep, and guess what? The man paid the bus driver to make sure the girl went home, safely. 

Crap! This is too much. Aku boleh kena kencing manis hang tau tak? Omg. Actually banyak lagi scene scene terlebih gula tapi korang baca lah sendiri. Hahahaha. Aku just nak cakap, this novel is great. The plot is amazing and tak typical sangat. Since this is first time aku baca novel with this kind of conflict. All I can say, worth it! Tak akan menyesal spent whole day to read this novel. I took more than a month since i'm quite busy LOL. 

Ok jemput baca novel ni, oh ya. Aku beli dekat MPH sebab Popular punya novel sangat tak best ha ha ha. 

Enjoy reading and bye! 

Assalamualaikum.

No comments :