#SalamRamadhan


Assalamualaikum.

Finally, setelah setahun kita menunggu, akhirnya, Ramadhan tiba jua.

Bila tiba bulan Ramadhan, banyak perubahan yang akan berlaku.

Revolusi baru akan muncul. (aku akan terangkan kejap lagi pls wait ok haahha)

Ok jom mula.


First of all, Salam Ramadhan buat semua muslim di seluruh dunia. Semoga Ramadhan kali ini adalah Ramadhan yang terbaik untuk kita semua. Amin........

Aku nak cerita sikit, pasal revolusi atau bahasa mudahnya perubahan. Lol. Ayat kena pakai yang gramatis sikit hahahaha.

Bila sampai je bulan Ramadhan, manusia semua akan mula berkejar-kejar untuk memperbanyakkan lagi ibadah. This is a good thing, right? But no doubt, kalau every month macam ni, lagi great.


Ini semua sebab, bila kita buat ibadah pada bulan Ramadhan, pahala kita akan digandakan. Siapa yang tak nak dapat pahala senang-senang macam tu kan? I believe, semua orang nak.

Jadi, this kind of revolution, patut diteruskan. Tidak kira masa. Tidak kira bulan. Jom lah kita lumba-lumba buat ibadah :)

Revolusi kedua yang aku nampak, semakin ramai yang menunaikan solat Isyak di masjid. Hehehe. Aku tahu, yang korang sendiri tahu kenapa. Yup, exactly. Sebab, ramai yang akan menunaikan solat Terawih di masjid dan surau.


Tapi, sebenarnya bukan setakat solat Isyak je yang makmum nya bertambah, tapi pada waktu-waktu lain jugak. Another nice thing yang patut diteruskan.

Third revolution, gambar selfie berkurang. In fact, memang masih ada lagi especially yang suka post gambar selfie with caption "on my way to bazaar" "on my way to terawih"

But why ah kenapa gambar selfie berkurang? Ini pun dikira sebagai revolusi ke?


Yessssss. Sebab gambar makanan akan bertambah. Hahahahahaha. Semua orang sibuk berkongsi their meals untuk berbuka puasa dan juga sahur.

Time tu, semua yang duk layan facebook dengan instagram, dah meleleh air liur tahan nafsu makan bila tengok gambar-gambar makanan tu.

Aip aip. Aku rasa benda ni tak berapa proper. Aku tak cakap tak boleh. You can. Tapi jangan selalu sangat lah. Setakat dua tiga kali masih ok lagi. But please, janganlah hari-hari. Orite?


Next, status dan tweet yang sama, every single day.

Bila tiba bulan Ramadhan, everyone will goes "Laparrrrrrrr" "Penaaaaaat" "Letihnyaaaaa"

Excuse me, stop mengeluh. Kot ye pun memang gian sangat nak mengeluh, go on. Tapi tak perlu taip kot. Mengeluh pakai mulut je, jangan penatkan jari menaip. Peace (Y) In fact, it is no good mengeluh ni.

Lebih baik jika dielakkan :)


Lastly, sikap boros kembali lagi. Obviously kita akan nampak revolusi ini di bazaar ramadhan.

Bukan satu dua tiga empat plastik makanan yang dijinjing, tapi ada juga yang cecah lima enam tujuh lapan.

It is okay kalau semua makanan tu habis, but still, makan untuk hidup atau hidup untuk makan? Think again.

Sangat sangat tak ok kalau makanan tu tak habis pun. Membazir. Cannot cannot cannot hehehe.


Bila kenyang sangat pulak, mula lah wujud pulak penyakit M to the A  to the L to the A to the S. Huish, banyak side effect perangai boros ni.

Jadiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, marilah kita sama-sama elak daripada sikap boros ni. In fact, kita memang diajar untuk bersederhana. Right?

I have to stop. Sebenarnya banyak lagi. So, kalau korang nak berkongsi revolusi-revolusi lain yang korang perasan bila tiba Bulan Ramadhan, do share :D


Sekian, Assalamualaikum.

Jangan syok sangat tengok bola, nanti liat nak bangun sahur.

Selamat bersahur, Selamat berpuasa dan Salam Ramadhan!


No comments :