Jepun



Assalamualaikum. 

Aku bagi satu perkataan je untuk title entry ni. So aku boleh cerita pasal Jepun tanpa had. Hehe.

To be honest, Japan is one of my fav country yeah tak dapat dinafikan Japan memang masuk dalam list negera yang aku teringin sangat nak pergi.

But why? Well aku ada banyak alasan untuk itu. First, sebab Japan maju. No doubt ok. Second, a beautiful country. Sangat best kalau dapat pergi time spring. Heaven.


Alasan lain tu aku just ringkaskan je lah ye? Sejuk. Aku suka tengok Detective Conan. Bahasa jepun sangat comel hahaha. Banyak lagi tapi main reason is kemajuan Japan tu sendiri lah. Teringin nak rasa hidup dekat negara maju. Semua pakai mesin. Train semuanya laju kemain.

Next subtopic (aku tak dapat fikir another words for subtopic keke) jangan cuba guna bahasa jepun dengan aku because I know nothing.

Well bukanlah nothing actually. Setakat arigatou konnichiwa sayonara daisuki senpai baka tu aku tahu lah. Wait. sebenarnya it's just that. Tu je pun yang aku tahu hahahaha kesian gila dekat diri sendiri.


How shame on you babe. Aku pernah juga cuba time aku obses dengan anime and Detective Conan. But yeay, takde kemajuan langsung. Lidah aku ni memang kejung habis tak boleh nak sebut. Kepala susah nak ingat.

Kalau tengok drama or anime, aku tak dapat nak tangkap apa diorang cakap because mereka cakap dengan kelajuan maksima. Haha. Tapi kalau aku tengok k-drama, lain pulak situasinya.


Terus kepada manga, anime, movie dan drama. I've watched semua yang aku senaraikan tu. Tak kisahlah online atau dekat tv. Aku tak ingat tajuk manga yang aku pernah baca.

Anime pulak banyak. Tapi yang bagi kesan dekat aku cuma Detective Conan dengan satu anime tu aku tak ingat tajuk dia. Yang penting ending dia epic gila sebab that girl bring along kepala hero yep kepala je sebab lelaki tu dah mati. Huisy serius dasyat.


Movie aku tak ingat, drama pulak aku tengok dalam 3 ke 4 je. One of em is Akai Ito. Best. Tapi aku tak habis tengok. lol.

Baju tradisional depa which is Kimono. Cantikkkkkkkkkkkkkkkk. Simple tapi elegant. Hahaha. Comel je aku tengok. Hahahahaha.

Subtopic lain.........hm ha! Lagu! Lagu jepun faveret aku, of course it is Juniel- Falling in love. Best sangat sangat. Banyak lagi tapi mostly aku tak tahu tajuk sebab semuanya ost from anime hahaha.


Thats all.

Aku rasa this entry is a little bit lame. I'm sorry for that. Hehe.

See ya, Assalamualaikum.


3 comments :

Dalila Nizam said...

Assalamualaikum. Just bump to word 'JAPAN', make me excited to share my thought about these so called "loving country".

Dari dulu saya takde sebab utk minat amat dengan japan. Just sebab lagu j-pop, conan, samurai X, hana kimi and so on.

Tapi bila mula bekerja dengan masyarakat japan yg memang tak-reti-penat buat saya nak sangat faham budaya dan kepercayaan mereka. Pada saya, banyak sangat yang kita boleh belajar dari japan dengan hanya menonton dramanya sahaja. Mereka jujur dan amanah. Mereka menghargai manusia melebihi segalanya. Budaya mereka 90% sama dengan budaya yang Islam anjurkan.

Its a good things to just simply love japan.

Dalila Nizam.
Penang-Tokyo-Chichibu-Penang working environment.

Aze Alia said...

@Dalilia Nizam

WOW im so envy of you. It must be great to be there. Yep, I admit it, warga jepun memang rajin dan jujur. And maybe, thats why lah mereka dah capai negara maju. Hehehe.

Thank you for sharing. You just made me love this country even more. Haha.

Oh ya, kiranya awak boleh berbahasa jepun lah kan? WOW double jealous.

sharifah atiqah said...

Yeayy jepun . Actually ni nak cite pasal sorg kawan ni . Dia hati tu dpat gi jepun tajaan punuh . Jeles gile . Actually we are same like japan . Org ramai panggil aku OTAKU haha . Sebb aku mmg fanatic anime . Sume aku tgk kecualai hentai . Hentai dame ! Aku ni boleh lah sikit2 cakap jepun . And aku tgh improve diri aku utk blaja jepun dgn tgk anime tanpa subtitle . And it work .