The Struggle

Assalamualaikum.

Haaaa told ya. Aku akan update jugak entry walaupun aku sendiri yang cakap aku akan cuti rehat. Told u told u. Nak salahkan siapa? Salahkan blog ni sebab indah sangat sampai buat aku rasa tak tenang setiap kali teringat kat dia. Wake up aze, you are being cheesy. And lame.

K tajuk hari ni memang berkait rapat sangat dengan life aku sekarang ni. The struggle. Wait, it should be the struggles. Don't wiggle. Oh man, it has  rhythm! Tepuk kitttt.

Just like what i've said before, aku dah nak trial ni. Wuwuwuwu, no no no aku bukan buat bunyi ni dengan nada eksaited. Aku tengah bersedih ni. Semakin trial menghampiri, semakin ramai yang menyakitkan hati hari-hari. Seeeeee, i quite good at making rhythm. Drop that, sorry for being silly.

Ok hipotesis diterima. Lately ni, kesabaran aku selalu sangat kena cuit, kena kenyit-kenyit mata. Ramai sangat yang nak tengok aku marah agaknya. Since i rarely get mad. Rolf.

Aku just nak ingatkan, this kind of thing always happen bila exam nak dekat. Sebab time tu, hidup kau stress. Kau macam tak terurus sangat. So kau tak boleh nak kawal marah kau, your sensitivity. Sometimes, orang lain just being normal which is say something you guys usually talk about.

But! Disebabkan your mood is kinda tonggang terbalik, kau akan jadi sangat sensitif. Sensitif sangat sangat sampai tahap orang sebelah bernafas pun kau naik angin. Thats normal. Kau tengah mengalami tanda-tanda "my-exam-is-coming-so-stop-bothering-me-or-just-leave-this-world-so-i-will-never-has-to-meet-you-again" hah gitewww.

A tip for you, setiap kali this thing happen, cuba istighfar. Lepas tu, bisik dekat diri sendiri, "dont get mad my dear self, exam is coming, dont hurt people's feelings, dont ruin the mood, i can do this, i can bear this shit, oh yay!" Motivate yourself.

Second situation, your parents start doing things you don't like. Ok contoh, kau berjanji dengan your mom, but then she broke em and gave excuses. You hate it when someone mungkir janji. You hate it when someone bagi beribu alasan.

Dude, kau bukan benci that things. You are just, ter-annoyed dengan mudah. Everything sounds silly bila kau tengah kena penyakit "my-exam-is-coming-so-blablablabla" (sorry im too lazy to retype, blame this small keypads"

Honestly saying, mom wont break promises without reasons. Mungkin beliau penat. Mungkin hati beliau tak sedap. Well, she's a mom indeed. Sebagai anak, just let it go. Its not like kau tak pernah sakitkan hati your mom. Instead of getting mad, just shut up.

Baik kau masuk bilik, study. Ha, nampak tak the positive thing bila this happen. Kau fed up, kau malas gaduh, kau masuk bilik, kau tak tahu nak buat apa, so kau study. See? You are finally studying! Yayyyyyy!

Situation number 3. Banyak benda laghoooo datang. Ok for me, aku memang berperang hebat dengan movies, dramas, shows, phone, tv and sleep. These stuffs selalu sangat ruin the mood. Aku selalu je plan nak study tapi these stuffs suddenly muncul dekat depan aku.

Well, aku ni hamba yang lemah. Dan malas. So aku pun macam kena rasuk, terus lupa niat nak study and end up terbaring sambil tengok tv, tangan kanan pegang phone, tangan kiri pegang remote. Lol. Im quite silly. Ok tipu, im super silly.

For this situation, apa yang boleh tolong kau ialah, cuba buat something yang boleh halang kau daripada dirasuk. Contohnya, kau cabut wayar streamyx, and suruh your mom sorokkan. No wifi, no phone, no lagho lagho.

Example number two, letak quote dekat pintu bilik. Satu dekat depan pintu, satu dekat belakang pintu. Quote macam "success needs sacrifice" ok this is too mainstream, aku tahu, korang tak akan sentap langsung dengan benda macam ni. Ok letak quote macam "Weh, tak nak ke jadi the reason why parents kau senyum? Tak nak ke bawak ibu papa pergi haji? Sampai bila nak menyusahkan orang lain?" Haaa gituww, baru lah deep sampai tembus hati kau. Nak lagi dalam nah quote ni "Beauty with brain? Nah, you hv no brain and no beauty. Stop dreaming. Gi belaja sana"

Ok actually aku edit sikit ayat tu. it should be thousand times deeper tapi aku translate ke bi supaya tak nampak kasar sangat lol. Anyway, you can create it yoirself. Make sure kau sentap dengan ayat kau sendiri. Barulah this tip berjaya hehe.

Still got many situations aku nak kisahkan. Tapi aku malas nak kisahkan satu-satu. Tangan aku dah perit taip pakai phone. Aku tak sempat nak masukkan gambar dalam entry ni sebab pakai phone. Sorry.

Semoga korang tiba-tiba sedar diri and terus gi belajar. Hm semoga orang yang menaip ni pun sedar diri. Doakan aku guys! Bye!

Assalamualaikum.


No comments :